Jee, olipa kiva päivä tokon parissa! Olin "kuokkimassa" Tamskin tokopäivässä, jossa kouluttajina Riitta ja Pekka. Pääsin mukaan Riitan voi-evl ryhmään, 9 kk ikäisen kanssa . Mutta no, hyvin me siellä mukana mentiin.

Tupla aloitti seuraamisella. Näytin Riitalle miten nyt olen saanut pään pysymään ylhäällä. Ja hyvin se tasku-juttu pelitti nytkin!! Jees. Riitta tosin sanoi, että nyt seuraaminen näyttää aika jännittyneeltä, eli Tupla odottaa niin paljon sitä lelu palkkaa, että työskenteelee ihan hirveästi ja ikäänkuin ei kulje yhtään rentona. Voi tulla ongelmia myöhemmin.Ehdotti, että tekisin myös pitkiä (joita olen taas tehnyt tosi vähän) seuraamisia, jotta askellus ja työskentely tasaantuisi ja tässä voisi olla vaikka lelu ihan kädessäkin. Namillakin voi tehdä, mutta testattiin ja oli taas toooossiii huonoa - en halua sellaista seuraamista. Eli kontaktiharjoituksia, lyhyitä settejä lelu taskussa ja sitten vielä erikseen pitkää pätkää askeltamisen tasaantumiseksi. Näillä on hyvä jatkaa! Käännöksiä yms. voin työstää kotona namilla, kun siellä nami vielä jotenkuten toimii.

Sitten näytin noudon.. Riittakin tuumi, ettei tuosta vauhdista nyt tarvitse olla huolissaan. Tottakai pystyisi tekemään nopeammin ja sitä voi työstää hyvinkin, kun ulkokentille pääsee. Ihan sitä perus"vauhtitreeniä" mistä nyt on aiemminkin ollut puhetta. Näytin myös noudon kokonaisuudessaan sivulla istumisesta luovutukseen asti. Vaaauu, kun se osasi . Tiiviistä luovutuksesta ei tarvi huolehtia, nyt pitää olla vain iloinen kun tulee noin kauniisti ... No, jossain kohden tota varmaan täytyy työstää vähän irti - ehkä sisällä namitreenissä tota voi vähän hioa.

Ennen ruokkista tehtiin paikalla olot. Tupla reunassa, ensin makuut. Todella hyvä paikalla makuu! Häiriötä oli aika paljonkin (Pekan ryhmä treenasi toisella puolen hallia ja ihmisiä + koiria kulki hallin läpi) ja Tumppu oli varsin levollisena n. 4-5 minsaa mitä oltiin. Hyvä Tumppu - nousi ylöskin ekalla käskyllä hyvin ja samoin meni maihin ekalla! Myös paikka istuminen onnistui erinomaisesti. Jeeeee!!

Toisessa setissä otettiin ruutua. Laitoin hämymerkkejä ja joku laatikko + tunnareita maassa oli myös ruudun lähellä. Olin aivan varma, että nyt esiin tullut ongelma tulee esiin, eli että pysähtyy ennen ruutua odottamaan palloa.. Mutta mitäpä vielä. Tehtiin monta toistoa - yritettiin ongelmaa esiin - ilman palloa ruudussa ja KAIKKI Tupla teki ihan pätevästi! Ongelma on hyvin tyypillinen ja se vaan pitää työstää pois. Täytyy kohta aloitella tukiharjoitus eli ruudun paikan opettaminenkin... Sitä en ole erikseen tehnyt ollenkaan, mutta nyt sen voisi tosiaan aloittaa!

SItten katsottiin kaukot. Uusien mahdollisten sääntöjen myötä olen kyllä miettinyt nyt tätä meidän "sekatekniikkaa" vähän uudemman kerran. Ja nyt asiaan tuli varmuutta, is-sei pitää opettaa nyt niin, että takapää pysyy paikoillaan. Nythän Tupla hyppää ja siirtää takajalat taakse. Se on nyt otettava työn alle. Muutoin Tupla on kovin innokas kaukojen tekijä , mutta luultavasti sekin siitä tasaantuu... Ma-sei ja sei-ma pitää vahvistaa edelleen hissiä, nyt tuppas niissäkin vähän pompahtelemaan.

Vielä lopuksi ehdittiin ottamaan merkkiä. Siinä ei mitään ihmellistä, Tupla teki taas oikean kautta sen, mutta ei Riittakaan oikein keksinyt miksi mun pitäisi sitä ruveta väkisin muuttamaan vasemmalta tehdyksi - taas yksi ongelma ratkaistu...

Tupla oli eri pätevä. Ei reagoinut paikkaan, ihmisiin, koiriin! Olipa kiva, että käyttäytyikin nätisti, kun oli kasvattajat läsnä .

Viski otti ruokkisella seuraamista, jäävät ja 2 kgn noudon. SElkeästi hallin alusta teki Viskin varovaiseksi, mutta no ... se teki ihan ok ... JÄtin vielä lopuksi sen piiiiiiitkäksi aikaa keskelle hallia paikalle, kun väkeä alkoi tulla takaisin ruokkikselta. Siinä vieressä tehtiin ruutua ja metallia ja koiria meni sekä tuli. Yhden kerran kävin siirtämässä pään takaisin suoraan, kun siirsi sitä maata pitkin kohti Ekaa, joka teki metallia. Ihan hyvä suoritus joka tapauksessa, siitä sai taas jotain herkkua, jonka päällä Viski makoili koko ajan.

Koulutuksesta vielä. Riitan opeissa on niin mukava olla, hän selittää asiat hyvin selkeästi ja tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja korjata ongelmia. Luulen, että kaikki mukana olleet nauttivat kyllä päivästä täysin rinnoin ja harmittelivat, että nytkö se jo päättyi! Mulle tuli yllätyksenä, että taas on kaivettu vanhat tunnarilaudat esiin - kuulema pääkaupunkiseudulla on alettu käyttämään tunnareita kanaverkkoon kiinnitettyinä ja tällä korjattu tunnariongelmia! Lisäksi minulle uutena tunnariin liittyen tuli tanskalaismenetelmä, jossa oma ja vieras kapula ovat pihdeissä (siis kumpikin omissa pihdeissään) ja koiran tulee merkata oma, josta saa palkan. Hmm.. sekin on tietty yksi vaihtoehto. Niin, idarin seisomiseen yhdelle koiralle tuli tosi pätevä neuvo, kun koira meni aina seisomisen istumaan - useita kertoja. Ohjaajan piti käskyn kanssa yhtäaikaa kääntää pää oikealle ja avot! Toimi! Tässäkin tapauksessa ohjaaja oli istumiseen antanut silloin tällöin pienen vartaloavun tai katseavun ja ilmeisesti nytkin sitten tahtomattaan teki jotain sinne päin seisomisessa! Ja koira tulkitsi avun väärin. Nyt pään kääntäminen toiseen suuntaan oli niiin selkeä ero, että koira teki useita kertoja seisomisen oikein tuolla keinoin! Keskusteltiin myös mahdollisesti tulevasta idarimuutoksesta. Siinä idarin neliöstä tulisikin vähän sellainen z-kirjaimen muotoinen ja liikkeet arvotussa järjestyksessä. Vähänhän tuo on eri treenattava kuin idari, toivotaan, että säännöt tulevat sillä tavalla muuttumaan ettei me TUplan kanssae jouduta tuota typerää neliökävelyä harrastamaan ollenkaan .

Pekan koulutuksia en ehtinyt yhtään katsella, mutta väkeä sielläkin oli niiiin paljon koko päivän, että eiköhän sielläkin olisi hyviä oppeja tullut!