T-leiri omalta osaltani onnellisesti takana päin kolmen päivän rutistuksen jälkeen. Aika täyteläistä toimintaa leiri olikin jälleen kerran ja jossain määrin sellainen masennus iskee leirin aikana - apua, me ei osata yhtään mitään ja kaikki menee keskimäärin päin peetä.. No, kaipa leirin tarkoitus onkin "herätellä ja löytää treenaamiseen uusia ideoita ja tuulia". Niin, Viskikin sai ihan oikeita tuliaisia leiriltä:

136342.jpg

Eli "Tending-valio" pokaalin. Vaikka eihän Viski nyt virallisesti Tending koira olekkaan, mutta Riitalla ja Pekalla on ihana tapa muistaa kaikkia valioituneita kasvattejaan (ja näköjään myös tuontejansa) ja tämän leirin ja viime vuoden leirin välissä valioita olikin kertynyt huikeat 15 kappaletta!!! Ja Viskinkin nimi juhlallisessa tilaisuudessa mainittiin, joten tässä todistusaineistoa pokaalista ja sen ylpeästä kantajasta :-)

Leirin oppeja ja mietintämyssyyn itselleni laitan tähän nyt ne meille tärkeimmät jutut..

AGI
Paljon pitäisi treenata nyt irtaantumista ja vahvistaa koiran omatoimisuutta (ei nyt tarkoiteta mitään väärien eesteiden hakemista :-)).
Irtaantumisessa muista Timon ja Tesun tekemät treenit - helpot suorat hyppysarjat + putki! Muista tehdä aina molemmin puolin, ja tässä on myös mukava harjoitella takaaleikkauksia! Lisäksi kahden vastakkaisen hypyn treeni, jossa aluksi itse liikutaan sen mitä tarpeen on ja tarkoitus on se, että voisi olla itse paikoillaan ja koira pystyy silti hyppäämään annetun mukaisesti, tässä hyppyjen välimatkaa kasvatetaan taitojen kasvaessa! Samaa ajatusta voi tehdä myös vaikka hyppy+putki ajatuksella, jossa vain käsky ja koira suorittaa... harjoittele pieniä juttuja, jotta irtaantuminen vahvistuu - muista pilppoa myös omissa treeneissä rata irtaantumista tukien, ei ole pakko tehdä koko rata kerralla!!
Takaa KIERRÄ - nimensä mukaisesti hypyllä kierrä käskyn opetus on hyvä juttu. Muista miten treenattiin... ensin helppo kulma, pikku hiljaa kulmaa vaikeuttaen, ja molemmat puolet pitää muistaa treenata! Helppo tämäkin treenata omien ryhmätreenien yhteydessä erillisellä esteellä!
MUISTA käskyt ajoissa, nyt on ihan turhaa odottelua, annan käskyn vasta kun koira on suorittanut edellisen esteen, käsky seuraavasta VOI ja pitää tulla jo aiemmin!!!
Kepit - paljon perussisäänmenoa. Kuvitellaan keppien taakse kaari, jonka avulla lisätään koko ajan keppien sisäänmenon vaikeutta, muista taas molemmat puolet... Oma ohjaus "kaarella" mahdollisimman passiiviseksi!!
KOntaktit - uudelleen opetus, jotta suorittaa häiriönkin alla.. Ensin apuohjaajalle pallo n. 3m päähän kontaktin päästä. Nosta koira alastulon puoleenvälin, ja alas-käsky (koiralla siis tiedossa että pallo ON apuohjaajalla), _pysähtyy_ kontaktille ja vasta luvan saatuaan jatkaa matkaa. Muista miltä Tesun ja Lakun kontaktit näyttivät!! Kontaktin vapautus selkeällä käskyllä - olen päättänyt sen olevan "tule". Samoin kun aloituksessa, "tule" käskyllä pääsee vasta lähtemään, muu ON varastamista!

HAKU
Lähetys on tehtävä uudelleen, nyt lähtee käsimerkistä, välillä suullisesta ja milloin mistäkin, erittäin epäloogista koiralla. Pidä huoli ettei koira ole liian edessä vaan mun jalan tasolla. Käsimerkki rauhassa koiralle suuntaa antamaan (OIKEASTI!!!) ja vasta tämän jälkeen käsky, jolla saa lähteä, käsimerkillä EI lähdetä. Nyt on hyvä antaa selkeä ODOTA tai STOP käsky, jotta ymmärtää olla seisomassa, aluksi pitänee auttaa hitusen valjaista kiinni pitämällä, jos tuntuu muuten vaikealta.
Liina PITÄÄ olla kädessä koko ajan, sitä ei voi heitellä pitkin keskilinjaa ja taas nostaa ylös! Mieti, miten haluan liinan olevan ja toimi siten!! Pitää varmaan ottaa lyhyempi liina, nyt turhan iso ja hankala tätä ajatusta vasten.. Myös vesipullo nyt mukaan treeneihin, opettele juottamaan, opettele toimimaan loogisesti ja aina samalla tavalla. ÄLÄ tee keskilinjalla mitään koiran kanssa mitä et ole jo valmiiksi miettinyt!! Tarkkana tämän asian kanssa, keskilinjalla on turha hillua koiran kanssa edes ja takas!
Treeneihin vaihtelevuutta, samanlainen puurtaminen ja jauhaminen pois - nyt välillä lyhyitä hauskoja pikkutreenejäkin, palkan miettiminen !? Lelu pelkästään ? Ei ehkä toimi - pitänee kuitenkin pitää ruokapalkka, mutta sitäkin voisi mielikuvituksellisesti vaihdella (keitetty kana, keitetty maksa, sellaista mitä ei muuten saa). Ota hei-huutoja ja näkölähtöjäkin, ei niistä varmaankaan haittaa tässä kohden ole.
Muista Osmon ja Faustin sisääntuloharjoitus, keskilinja käyttäytyminen - kokeile, voisi olla hyvä juttu!