TÄnä vuonna olin Tending-leirillä vain perjantain ja lauantain. Ja harmitti vietävästi etten voinut olla paikalla sunnuntaitakin, sillä leirille oli saatu hakukouluttajaksi (myös paimennusta koulutti torstaina) tunnettu ja arvosetttu ruotsalainen Gunnel Böström. Eikä häntä turhaan oltu kehuttu, kyllä oli todella pätevä ja taitava kouluttaja! Gunnelin hakukoulutus perustuu tuulen kanssa pelaamiseen ja siis vahvaan nenänkäyttöön. Lisäksi tietysti perusasia eli vahva maalimiesmotivaatio on tärkeässä roolissa. Gunnel kuuluu siihen koulukuntaan, jossa ensin koiralle opetetaan työskentely ja etsiminen kokonaisuudessaan kuntoon ennenkuin otetaan ilmaisuja mukaan maastoon (toki ne opetetaan erikseen "valmiiksi" muualla).  Gunnelilla oli todella ammattitaitoinen näkemys hakukoirista ja hakutyöskentelystä. Ehkä suurin ero hänen työskentelyssä (verraten meidän työskentelyyn) oli se, että Gunnel lähetti pistoille tosi tiheästi, eikä siksi etteikö hänen koiransa löytäisi kauempaa vaan siksi, ettei koira tekisi taaksepäin työskentelyä, jos alue jää taaksepäin katsomatta. Tässä oli kyllä ihan hyvä nähdä taas muistutus siitä miten itse voi vaikuttaa myös omalta osaltaan koiran työskentelyyn! Eli siitä mistä koira tuli ulos alueelta niin täsmälleen jo ihan samasta kohdasta laitettiin takaisin sisään (toki otettiin ensin toinen puoli ..), näin sille alueelle ei kertakaikkiaan jää katsomatonta aluetta!

Viski treenasi perjantaina ja lauantaina ja saimme hyvät neuvot jatkoon miten ongelmia nyt puretaan ja missä se syy on. Syy on yksinkertainen, vaakakupissa vaatimukset painavat liikaa verraten motivaatioon. Lääke on sitäkin "helpompi", kaikki vaatimukset pois ja takaisin hakuun sellaista iloisuutta (itselleniKIN...)
ja hauskan pitoa. Maalimiesmotivaation nostaminen on nyt a ja o. Ei voida pitää mitään viimeisen maalimiehen superpalkkoja, vaan jokaiselle maalimiehellä pitää olla superpalkka! Viski leikki tosi hyvin Gunnelin lainaamilla rikkinäisillä jalkapalloilla johon oli kiinnitetty narut - sellaisia tarvitsee nyt myös tehdä palkoiksi. Eli, motivaatiota lisää ja itseltäni kaikki kiellot tai epäonnistumisfiilikset pois.

Harjoiteltiin myös muutamaan erilaista harjoitetta, jota on hyvä tehdä nyt aluksi jokusen aikaa Viskille. Toinen oli perinteinen maalimies leikkii piilolla koiran kanssa, kytken koiran ja maalimies juoksee (ei mitään superhyperjuoksuja) takaisin keskilinjalle siten että koira näkee sen, mutta ei näe sitä maalimiestä, joka on jo mennyt alueelle piiloon. Eli pieni pako keskilinjalle ja sitten rauhallinen tuonti keskilinjalle ja siitä sitten lähetys - harjottelimme tässä myös nyt liikkuvaa lähetystä, jota aion jatkossakin pitää. Näitä voi sitten jatkaa treenin ajan useita useita kertoja, mutta tätä treeniä (eikä mitään muutakaan) ei ole hyvä tehdä pitkää aikaa ja useita kertoja peräkkäin. Toinen treeni oli myös Viskin mielestä super hauska, eli ensin löytö normaalisti, sitten leikin kohdalla koira kytketään ja maalimies ottaa palkat ja lähtee rauhallisesti kohti seuraavaa piilon paikkaa (samalla puolella) ja Viski näkee maalimiehen rauhallisen siirtymisen piilolle. Tämän jälkeen me kävellään takaisin keskilinjalle ja tehdään normaali lähetys sinne saman puolen piilossa olevalle äijälle. Hyvä, rauhallisesti nostattava harjoite. Mitään hei huutoja tai haamuja ei Viskille tuttiongelman vuoksi kannata ottaa, se nostattaa koiraa Gunnelin mielestä väärin. Itselleni on nyt tärkeätä iskostaa päähäni ettei nyt mahdollisia vinoja pistoja tai taaksepäin työskentelyjä ruveta korjailemaan kielloilla tai pois huudoilla, nyt niitä vaatimuksia ei saa olla kun nostatamme vain sitä motivaatiota. Tätä kautta Viskin "lukot" pitäisivät avautua ja saattaa hyvin todennäköisesti tuttiongelmakin poistua kuin itsestään.

Tuttiongelmaan tehdään aina lisäksi nenänavaus ennen hakumetsään saapumista. Tähänkin sain nyt hyvät vinkit miten se kuuluu tehdä oikein! Eli koira vapaana ja ideana vain kävellä kohti treenialuetta, kunnes tuulen alapuolelta koiralla on mahkut pongata lähellä oleva äijä ja ideana ehdottomasti se, että koira reagoi ja saa itsenäisesti mennä maalimiehen luokse. Mietin tuossa aamulla, että Viskille voisi tehdä muutenkin ihan hyvää perinteiset hajuhautkin nyt.

Jatkossa kaikkien ryhmäläisten treenejä silmällä pitäen tärkeitä pointteja olivat se, että maalimiesten pitäisi aina "jaksaa" kiertää alueen etupuolelta (siis tarkoitan sieltä takalinjan suunnalta...) reilun matkan päästä piilolle, ettei tulisi niitä hajuvanoja saati jälkiä. Jokaisen maalimiehen tulee panostaa koiran palkkaukseen täysillä ja juuri sille koiralle sopivalla tavalla. Erinomainen pointti oli myös se, että vaatimuksia voi lisätä vasta kuin perusta on kunnossa. Jos perusta rakoilee on myös vaatimuksia vähennettävä ja palattava siihen, että saadaan taas sitä perustaa kuntoon.

Gunnel piti meille myös teoriatunnin, joka oli äärimmäisen antoisa. Toivottavasti Minna saan ainakin sen teoriatunnin nauhoituksen käsiini :-). Gunnelin metodeista oli älyttömän helppo olla samaa mieltä, jokainen sana oli hyvin loogista ja helposti ymmärrettävissä (tulkin kautta ;-)) ja vielä helpommin tuotavissa treeneihin mukaan ihan käytännössä. Jos vain joskus saan uudelleen mahdollisuuden osallistua hänen koulutukseen niin ihan ehdottomasti sen teen!

Ainiin tehtiin me leirillä kai jotain muutakin. No, oikeastaan vain yhdet agitreenit Huotarin Peten ohjastamana. Ei mitään ihmeitä ehditty tuossa ajassa tehdä, mutta Pete antoi hyvän huomion eli pitää aina pitää "rintamasuunta" koiraan päin, jos jää selän taakse tai vinoon siten etten näe koiraa niin riman tiputus on lähes varma, Viskin mielestä on "turvallisempaa" tehdä kun meillä on yhteys olemassa. Aika loogista ja harjoituksissa ainakin se toimi! Käskyjen ajoitus tuli taas esiin, eli aikaisemmin ja selkeämmin - tätäkin sain toisella treeniradalla kyllä taas parannettua, mutta hitsi kun se on asia, joka aina unohtuu...

Tottista otettiin vain vähän. Pikkuisen paikalla oloa, joka siinä hälinässä meni perseelteen eli pää nousi maasta useamman kerran. Olen ihan liian vähän ottanut nyt tätä. Lisäksi seuraamista, joka oli aika mukavaa ja yksi vauhdikas luoksetulo otettiin.

Niin ja tarkkuusetsintää Miian ja Hannan avustamana ihan kulmamerkkien kera ja vieraalla esineelläkin :-). Tässä Viski oli oikein taitava ja nosti esineen hetkessä. Yhden kerran taas kaapaisi esineen kohtaa tassulla, pitää ottaa nyt pelkkiä nostoharjoituksia pienenpienillä ja hankalilla esineillä.

Mukava leiri, kaksi päivää hurahti tosi nopeasti ja vielä kolmannenkin olisi mieluusti paikan päällä ollut. Ehkä sitten ensi vuonna...