Oltiin tänään Viskin kanssa Kangasalan megahakukisoissa, 44 koirakkoa ilmoittaunut!! Aika mahtavaa, ihan vanhan pk-hengen meininkiä. Voittajaluokassakin oli 9 koiraa. Tulostaso oli heikko ja voittajassakin vain yksi ykkönen eikä sekään valitettavasti meille, me saatiin kasaan 265 ja sijoituttiin sillä toiseksi. Joten vielä ei valiojuhlita. Mutta itse kisaan..

Kisa alkoi tottiksella, kaksi kenttää vieretysten - hankaluuksia siis tiedossa.. Tätä olen treenannut tosi vähän, ehkä nyt (sm-kisat mielessä!) sain lisäpuhtia tämän asian kuntoon saamiseksi.. Viskin seuraaminen oli _järkyttävää_, kyttäs viereistä kenttää, kadotti kontaktia ja oli väljää, ihan kamalaa ja tuomari Santikko ihan oikein arvosteli sen puutteelliseksi. Ajattelin ettei tästä tule tänään mitään. Mutta jotain naksahti Viskillä päässä. Jäävät liikkeet se oli ihan eri tolalla mukana, skarppi ja keskittynyt. Saatiin liuta erinomaisia ja homma tuntui iiiiiihanalta. Virheitä tuli muistaakseni vain vinossa eteenmenossa ja hyppynoudon kosketukset, tänään sivulle siirtymiset ja kaikki perusaasennotkin oli tosi hyvät. Olikohan itseasiassa niin, että seisomisessa oli ottanut korjausaskeleen perään - virhe kyllä kuulostaa tutulta. Paikallaolosta tuomari sanoi "toivoisin koiran olevan tarkkaavaisempi" - JIIPPPPIIIII!! Tottiksesta pisteet 90 ja sen seuraamisen kauheuden jälkeen olin kyllä tosi tyytyväinen, että skarppasi itsensä noin hyvään suoritukseen.

Sitten esineet jotka tuottivat tänään vaikeuksia voittajan koirille. Käsitykseni on ettei kukaan voittajan koirista tuonut kolmea esinettä, Viski kyllä kolme toi, mutta viimeinen meni noin viisi sekuntia yliaikaiseksi, joten pisteet 23. Ruutu oli aika hankala ja toi oikea takakulma oli vain jotenkin sellainen missä koirat ei meinannut mitenkään irrota sinne kulmaan vaan reitit kulkivat milloin mihinkin, takana kulkeva polku auttoi asiassa. Viski kuitenkin työskenteli hyvin, tietysti tehokkuuta pitäisi nyt lisätä ettei menisi noin viime tippaan.

Sitten lopuksi henkilöt. Alue oli jossain Pälkäneellä soramonttujen lähellä. Tosi hieno alue, haasteellinen ja maastoltaan mielenkiintoinen. Sain Viskille hyvin nenänavauksen onnistumaan ja päästiin siitä suoraan alueelle. Viski pongas jo ennen aluetta oikean etukulman äijän, joten sieltä aloitettiin. Tähän hyvä ilmaisu ja näyttö. Sitten vasen etukulma tyhjä, ja takas tullessa nappasi taas rulla suuhun. Samoin seuraavalla ja muistaakseni vielä sitäkin seuraavalla pistolla, jotka sinänsä olivat pistoina ihan hyviä suoria ja syviä. Sitten lähti työskentely sujumaan ja yllätykseksi 100 metrin kohdalla olikin jo toinen äijä (tämäkin pongattiin jo keskilinjalle)! Siihenkin hyvä ilmaisu ja tehokas näyttö, jossa mä kyllä kaaduin aika pahasti tuon kipeän nilkan, mutta ei haitannut koiraa. Sitten tehtiin mielestäni tosi kivaa työskentelyä kunnes oikealta 250 m kohdalta löytyi äijä (tämänkin näin koirasta jo keskilinjalle) ja siihenkin nätti ilmaisu ja näyttö. Viski työskenteli hyvällä temmolla, vei näytöt varmasti ja oli muutenkin tosi hyvän tuntuinen ja motivoitunut hommaan. Olin ihan varma, että nyt se kva on valmis. Vaan mitäpä vielä.. Tuomarin tulkinta oli aikas erilainen!! Työskentely meni tyydyttäväksi ihan "oikein" koska alkuun taas tuli sitä rulla suussa juoksemista vaikka muutoin ei varsinaisesti moitittavaa siltä osin ollutkaan. Mutta ilmaisut... en vieläkään tajua miten ne saattoivat mennä tyydyttäviksi ja yksi hyvä!!! Ihan käsittämätöntä. Tuomarin pistevähennykset tulivat mm. jätin koiran liian lähelle piiloa, maalimies ei pysty tulemaan vapaasti ulos vaikka pääseekin sieltä tulemaan... Lisäksi pidin kättäni rullan irrotusvaiheessa koiran kuonon vieressä, vaikken siihen koskenutkaan - ei niin saa tehdä. Kakkosmaalimiehellä menin kyykkyyn koiran viereen, koska jalkaan yksinkertaisesti sattui ihan vi..sti - olin koskenut samalla koiraan, ei niin saa tehdä. Samaan hengenvetoon tuomari kuitenkin sanoo, että ilmaisut koira tekee erinomaisesti... No, ohjaajan virheitähän nämä kaikki olivatkin. Pisteet vain 152 ja pettymys oli kyllä suuri. Meidän ryhmän hakukoirasta kukaan muu ei nostanut kolmea äijää, mutta se ei kyllä lohduttanut yhtään.

Olemme ennenkin kaveripiirissä tuumineet haun arvostelun kirjavuutta ja siltä osin kilpailijan roolin vaikeutta, mutta tämä oli mun melko pitkän haku-uran arvostelun erilaisuuden "pohjanoteeraus". Toki asiaan vaikuttaa varmasti myös se, että psyykkisesti olin jo jotenkin mielessäni ollut onnellinen kva.sta... Mutta joka tapauksessa, jos tämä on oikea tapa tulkita sääntöjä, niin eiköhän olisi syytä sitten muiden tuomareiden tarkistaa linjaansa TAI sitten tämän yksittäisen tuomarin käydä tarkistamassa taitojaan?? Arvostan tuomareita, joilla on itsellään kilpailukokemusta ko. lajista, se auttaa kyllä ymmärtämään sääntöjä ja tulkintoja hieman kilpailijaystävällisemmin, henkilö joka ei ole tällä vuosituhannella kilpaillut hukkaa kyllä ymmäryksen lajista. Vi..ttaa se, että maastot arvosteli kaksi eri tuomaria, ja olisi ollut kiva nähdä miten toinen tuomari olisi tänään meidän suorituksen tulkinnut. No, se on jossittelua, joka ei johda mihinkään, näillä mennään. Joka tapauksessa Viskin työskentelyyn olen tyytävinen - tietenkään en tuota meidän rulla suussa ongelmaa hyväksy, mutta se on asia, jota en ole saanut koulutettua vielä (toivottavasti voin käyttää tuota sanaa...) pois. Viski teki sen mitä tänään osasi, yritti tosissaan ja siihen pitää olla tyytyväinen.

Nyt on sm-kisoihin tulokset kasassa, pitää nyt miettiä kisaanko seuraavan kerran vasta ensi vuonna.